Proiectul SciResCareer – Centru Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București-Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată a fost unul din contributorii principali ai Școlii de Vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele, atât prin contribuția financiară în achiziționarea materialelor necesare, dar mai ales prin membrii echipei de lucru ce au susținut ateliere în cadrul evenimentului.
Astfel, Prof. dr. Virgil Băran, directorul proiectului SciResCareer, a participat la deschiderea evenimentului, prezentând obiectivele și activitățile proiectului și importanța acestuia pentru dezvoltarea ecosistemului de cercetare din Regiunea București – Ilfov. De asemenea, alături de Lect. Dr. Andreea Croitoru, a găzduit o parte din activitățile temei Introducere în teoria corelaţiilor cuantice şi a procesării informaţiei cuantice. În cadrul temei au fost discutate principiile și elementele de bază ale mecanicii cuantice și au fost efectuate o serie de exerciții teoretice și aplicații practice constând în simulări în cloud utilizând un computer cuantic furnizat de IBM.
Doamna Prof. dr. Beatrice Radu (Facultatea de Biologie a Universității din București) a susținut prelegerea de deschidere a școlii de vară, intitulată “Creierul – cel mai complex organ”, care s-a bucurat de o mare popularitate printre elevi, numărul de întrebări primite depășind timpul alocat. Apoi, cu sprijinul doctoranzilor Florin Zamfirache, Andrei Bratu si Gabriela Prundaru, a susținut tema intitulată Explorarea activității creierului si a comportamentelor – de la animale la om. Printre activitățile susținute în cadrul temei s-au numărat manipularea animalelor de laborator, realizarea unui protocol de testare comportamentală pe șobolan, realizarea unui dispozitiv de testare comportamentală, analiza unor preparate imunohistologice din creier uman prin microscopie de transmisie, realizarea unui mulaj al creierului uman și identificarea principalelor arii cerebrale, înțelegerea emoțiilor și a proceselor de învățare/memorie, utilizarea unor chestionare pentru analiza stresului, anxietății și depresiei, utilizarea unor echipamente comerciale pentru meditație, electroencefalografie și neurofeedback sau realizarea unor exerciții simple de relaxare sau de concentrare a atenției.
Cea de a 3-a temă, intitulată Compuși coordinativi: sinteză, caracterizare și aplicații în medicină, a fost prezentată de doamna Lect. Dr. Delia Popescu, cu ajutorul doamnei As. Dr. Mariana Dianu și Lector dr. Cătălin Maxim. În cadrul temei, participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu activitățile de cercetare desfășurate într-un laborator de chimie, prin realizarea sintezelor unor combinații complexe cu aplicații în medicină, dar și caracterizarea și investigarea proprietăților acestora, cu accent pe chiralitate. Au fost sintetizați compuși ai cuprului (II) și vanadiului (V) cu liganzi derivați de la aminoacizi naturali, sistemele chirale obținute fiind caracterizate cu ajutorul spectroscopiei IR și UV-VIS, al dicroismului circular, difracției de raze X pe monocristal și pulbere.
Câteva imagini de la eveniment în galeria de mai jos.