Formare: Teste statistice cu aplicații în R

Statistică

Later edit: Pentru că pe 30 septembrie este deschiderea oficială a anului universitar în Universitatea din București, cursul se va muta pe 25 septembrie.

După cursul de statistică pentru începători de care am vorbit ieri, un al doilea curs de statistică destinat cercetătorilor din Regiunea București-Ilfov este disponibil în portofoliul SciResCareer. Acesta se intitulează Teste statistice cu aplicații în R și va fi susținut tot de doamna Prof. dr. Elena Druică. Pe parcursul celor 6 ore alocate, participanții vor parcurge exemple concrete care necesită aplicarea unor teste de bază în statistica inferențială și vom discuta contexte practice unde pot fi aplicate.

Scopul programului de training: să familiarizeze cursanții cu elementele care stau la baza gândirii statistice, pornind de la probleme concrete, practice, de cercetare și ilustrând aplicabilitatea fiecărui concept pe date reale.

Condiționări de conținut: deși este organizat astfel încât să ofere toată informația de care este nevoie pentru ca participanții să poată beneficia complet de pe urma programului de training, cunoașterea anterioară a unor noțiuni de bază de statistică este de ajutor.

Competențe dobândite:

Trainingul își propune să dezvolte capacitatea cursanților de a analiza date statistice independent, de a redacta și de a interpreta rezultatele. Competențele specifice vizate sunt următoarele:

  1. Înțelegerea mecanismelor de inferență statistică și importanța practică a acestora
  2. Capacitatea de identificare a celei mai potrivite metode de inferență statistică în contextul diverselor probleme practice
  3. Capacitatea de a identifica testul statistic cel mai potrivit în contextul diverselor probleme practice
  4. Capacitatea de operare în softul statistic R cu interfața specifică R Studio, pentru rezolvarea problemelor care necesită analize statistice.

La finalul programului de pregătire vom introduce noțiunea de variabile confundate și vom discuta limitele testelor statistice. Exemplele concrete de care ne vom ocupa vor face referire la următoarele lucrări, care vor fi discutate în cadrul cursului:

  • Banerjee, A. V. & Duflo, E. (2011). Poor economics: A radical rethinking of the way to fight global poverty. Public Affairs, p. 1 – 2 (Chapter 1).
  • White, C. (2005). Hunters ring dinner bell for ravens: experimental evidence of a unique foraging strategy. Ecology86(4), 1057-1060.

Softul de analiză statistică utilizat în cadrul programului de training este R. Instructorul va oferi cursanților scripturi și seturile de date utilizate în clasă, astfel încât chiar și participanții începători în R să poată ține pasul cu analiza statistică. Cursul se va desfășura online, pe platforma Zoom. Pentru înscriere, vă rugăm să utilizați formularul de mai jos.

Elena Druică este profesor de Statistică aplicată și Metode de cercetare științifică la Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universității din București. A absolvit Facultatea de Matematică în 1994, deține o diplomă de doctor în Teoria Probabilităților și Statistică Matematică, teza de doctorat fiind în domeniul algoritmilor genetici.

A condus, sau a fost membru în peste 15 proiecte de cercetare și de consultanță, atât naționale cât și internaționale. Publicațiile științifice acoperă o plajă largă de tehnici statistice și econometrice, iar portofoliul său academic include un număr important de cercetări bazate pe chestionar ale căror beneficiari sunt entități din sectorul public sau privat. Lucrează cu ușurință în R (ca software principal de analiză statistică), dar operează de asemenea în Eviews, SmartPLS și WarpPLS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *