Link-ul de acces la curs este disponibil aici.
If you are a foreign researcher, this training course can be also available in English. For more information on the course, see the English description.
Când: 2 decembrie 2024, ora 16.00
Format: Online, Platforma Zoom
Scop. Vom explora conceptul de știință deschisă, cu accent pe politicile și practicile care facilitează accesul liber la cunoaștere. Vom aborda principiile fundamentale ale științei deschise, importanța transparenței în cercetare și impactul acestora asupra colaborării și inovării. De asemenea, vom discuta despre politicile actuale de la nivel european și național, alături de provocările și oportunitățile implementării acestor practici în mediul academic și în industrie.
Evenimentul îi are ca invitați pe Dr. Alina Irimia (UEFISCDI) și Dr. Mihnea Dobre (Universitatea din București – ICUB Humanities) și va fi moderat de Dr Mariana Chioncel, coordonator Formare, SciResCareer.
Prezentările vor fi urmate de o sesiune de discuții. Pentru înscrieri, vă rugăm să completați formularul de mai jos.
Despre invitații evenimentului Open Science
Dr. Alina Irimia coordonează activitățile Open Science în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării și Inovării (UEFISCDI), colaborând cu inițiative și organizații internaționale precum OpenAIRE, RDA, Science Europe, CoNOSC – din al cărui Board Director este începând cu anul 2023. Totodată, este expert open science în cadrul Catedrei UNESCO pentru Politici în Știință și Inovare de la SNSPA. În perioada 2019 – 2022 a coordonat procesul dezvoltării cadrului strategic pentru open science în România, concretizat cu Cartea Albă a Tranziție către știința deschisă. Și-a obținut doctoratul în sociologie la Universitatea din București, pe tema sociologiei științei și importanței împărtășirii rezultatelor științifice pentru societate în general.
Dr. Mihnea Dobre (ICUB-Humanities) lucrează în domeniul istoriei filosofiei și științei, în care a publicat numeroase studii. Mihnea este interesat de noi practici digitale în cercetare (Digital Humanities) și de forme deschise de colaborare, comunicare și diseminare a rezultatelor cercetării (Open Science). În perioada 2021-2023 a coordonat activitatea modulului 5, „Mainstreaming of Open Science” în proiectul RIS4CIVIS. În cadrul alianței CIVIS, coordonează împreună cu colegii de la Aix-Marseille Université (AMU) grupul de Open Science (știința deschisă), luând parte la discuțiile despre CoARA și practicile de tip Open Science în Europa.
Credit foto: Hans Reniers on Unsplash
2 thoughts on “Formare: Open science (Știință deschisă) – politici si practici”