Cu mic, cu mare… prin Univers

Cu mic, cu mare... prin Univers

În perioada 15-16 noiembrie 2024 a avut loc Târgul de Știință și Educație “Cu mic, cu mare… prin Univers” (Ed. a 10-a), care a reunit o serie de prezentări cu participarea unor actori locali relevanți, servicii avansate de orientare în carieră, servicii avansate de asistență personalizată. Keynote-ul evenimentului a fost susținut de Hans Peter Beck (Universitatea din Berna, Elveția), Exploring the Universe with Particles – an ongoing task to be continued. De asemenea, au fost facilitate stagii de practică pentru studenți în institutele de cercetare de pe platforma Măgurele și au fost realizate o serie de ateliere destinate tinerilor din școli și licee, axate pe implicarea acestora în experimente științifice.

Evenimentul a fost organizat de de Asociația Studenților Fizicieni din Universitatea din București (ASF-UB) și Facultatea de Fizică a Universității din București, cu sprijinul Centrului Regional de Orientare și Consiliere în Cariera de Cercetător – București-Ilfov – de la educație preuniversitară la cercetare avansată (SciResCareer) și a institutelor de cercetare de pe Platforma de la Măgurele.

Pentru că despre eveniment au scris colegii de la Universitatea din București, noi vom detalia secțiunea dedicată atelierelor practice realizate la Măgurele.

Ateliere practice la Cu mic, cu mare… prin Univers

Cei aproximativ 200 de elevi din colegiile naționale și liceele din București și din țară prezenți vineri, 15 noiembrie 2024, în Facultatea de Fizică, au participat la atelierele pregătite. Fiecare elev a participat la două din cele opt ateliere oferite de profesorii din Facultatea de Fizică a Universității din București, care au abordat subiecte moderne, de la criptografie cuantică, tehnologie și informație cuantică, mecanică cuantică și simulări Monte Carlo, fizică atomică, istorie climatică, celule solare, până la rețele neuronale și fizica energiilor înalte.

Atelierele au fost:

  • Atelier 1. Criptografie cuantică – Prof. dr. Iulia Ghiu;
  • Atelier 2. Introducere în mecanica cuantică folosind simulări de tip Monte-Carlo – Conf. dr. Mădălina Boca;
  • Atelier 3. Ce au în comun o pisică, o damă de pică și un calculator cuantic? – Lect. dr. Andreea Croitoru;
  • Atelier 4. Observarea și analizarea luminii emise de atomi. Seria Balmer – Asist. Leonard Gebac;
  • Atelier 5. Ere glaciare – O istorie climatică a Pământului – Lect. dr. Cristian Necula;
  • Atelier 6. Cum se calculează randamentul de conversie al unei celule solare – Lect. dr. Sorina Iftimie;
  • Atelier 7. Rețele neuronale și fizica energiilor înalte – Lect. dr. Mihai Marciu.

Câteva imagini de la eveniment sunt disponibile pe pagina noastră de Instagram.

Atelierele s-au desfășurat în cadrul activității A3.6.* Dezvoltarea de programe destinate tinerilor din școli și licee, axate pe implicarea acestora în experimente științifice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *